33,4851$% 0.07
36,6718€% 0.14
2.609,18%1,80
4.276,00%1,21
10.098,50%0,74
1997731฿%8.78398
İlçeye bağlı Bılık köyünde muhtarlığın talebi üzerine İl Özel İdaresi ekipleri tarafından mezarlık alanı açma çalışması başlatıldı. Çalılık alan, iş makinesiyle temizlenirken toprak altında taş mezar tespit edildi. Bir bölümü açılan mezarın içinde iskelet görülmesi üzerine jandarma ekiplerine haber verildi. Devrek İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, mezarlık etrafında önlem aldı. Ereğli Müze Müdürlüğü yetkilileri de mezar çevresinde inceleme yaptı. Mezarın ilk belirlemelere göre, Roma dönemine ait olduğu tespit edildi.
Çalışmanın tamamlanmasının ardından hazırlanacak raporun Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne sunulacağı öğrenildi. Bu arada köylüler, jandarma ve ekiplerin çalışmasını meraklı gözlerle izledi. Köy muhtarı Mustafa Karakaş, mezarın bulunduğu alanın dikenlik ve otlak bir yer olduğunu belirtti. Karakaş, “Temizleme sırasında buradan bir taş çıktı. Daha sonra bu kısmı bıraktık. Müzeden arkadaşlar geldi, incelemeler yapıyor. Ne çıkacağını bilmiyoruz. Mezarda bir iskelet var, köyümüzde ilk defa böyle bir şey oldu. 30 yıllık muhtarım böyle bir şey denk gelmedi. Birçok yol, su çalışması yapıldı, böyle bir şey denk gelmedi.” dedi.
Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Osmankalfalar Mahallesi çevresinde bulunan kabartmalı steller ve aslanlı lahit kapağının, yıllar önce bölge halkı tarafından mahalle camisinin bahçe duvarı olarak kullanıldığı ortaya çıkmış, gelen uzmanlar da bu eserlerin Geç Roma dönemine ait olduğunu belirlemişti MS 3 ve 4’üncü yüzyıllardan kalma olduğu tespit edilen eserlerin bulunduğu yerde korunması kararlaştırıldı. Tarihi eserler yıllardır burada mahalleli tarafından korundu.
Ancak yaklaşık 2 hafta önce mahalleye gelen Korkuteli Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, bölge halkının talebi üzerine, eserlerin bulunduğu duvara çeşme yapmak için çalışma başlattı. Duvarın alt kısmında olan ve yıllardır burada bulunan su çıkışından bağlantı yapan ekipler, tarihi eserlerin üzerinden geçirdiği plastik borulara birden fazla çeşme bağladı. Çevreden gelen tepkiler üzerine borular, mahalleli tarafından sökülüp, eski haline getirildi. Duvarın alt tarafındaki su çıkışı da kapatıldı.
Mahalle Muhtarı Murat Duran, “Benim yaşım 56. Bu tarihi eserlerimiz 50 yıldır hatırlıyorum burada var. Buradaki yaşlılarımız bu tarihi eserlerin 100 yıl önceden konduğunu söylüyor. Buradaki çeşme de 70-80 yıllık bir çeşme. Bu çeşme eski olduğu için buraya bir boru taktılar ve tarihi eserlere hiç zararı yok. Osmankalfalar Mahallesi bu tarihi eserleri 100 yıl korumuştur, bir 100 yıl daha koruyacaktır. Şu anda bu eserlerle köyümüz çok eskiye dayandığını bilenler var. Ama şu an bu eserler gittiği zaman köyümüzün hiçbir anlamı yok. Bu köy 1512’de Şehzade Korkut’un saklanıp, yakalandığı köydür. Köyümüzden bu eserler giderse, bu köyümüzün tarihi de kalmayacak, eseri de kalmayacak, tarihçesi de kalmayacak” dedi.
Mahalle sakinlerinden Muzaffer Balcı, “Benim yaşım 75. Aklım ereli bu çeşme burada duruyor. Hiçbir talan malan olmadı olmaz da bu köy durduğu müddetçe. Bazı şeyler abartılıyor ve yanlış oluyor. Bu eserler köyümüzün şerefidir. Kimse bir şey yapamaz, millet de yaptırmaz” diye konuştu.
Mahalle sakinlerinden Abdurrahman Pınar, “Bu çeşme yapıldığında 17-18 yaşındaydık. Burada bulunan aslan figürünü, mahalleye camızlarla sürüyerek getirdik. Burada bir oluk vardı onu yaptırdık. O zamanlar buradaki eserleri Manay mezarlığından camızlara sürüyerek getirdik. Buradaki eserleri almak istediler, vermedik. ‘Burası tarihi eserleriyle ünlü’ dedik. Buradaki eserleri koruduk ve kimseye de vermedik” dedi.
Derya Gürler de “Burada daha önce 29 tane aslan figürlü eser varmış. Bunlar Antalya Karaalioğlu Parkı’nda, Korkuteli Parkı’nda, Çavdır’da, Burdur’da, bunların tekrar köyümüze getirilmesini istiyoruz. Gidenler gelsin, şu an bir tane aslanımız kalmış ona da göz diktiler. Buradaki çeşme yapılmamış olsa bu eserler de gidecekti. Bunların hepsi korunuyor. Dün Elmalı Müzesi’nden geldiler ve tüm taşlara baktılar. Bu taşların geldiği yerlere götürdüm, oraları incelediler, bu eserlerden oralarda da var. Geldiler buradaki çeşmeye baktılar ve ‘Buradaki eserleri götüreceğiz’ dediler. O zaman camiyi de götürsünler, bu yapılan belki 100 seneyi geçkin. Şu an eserler koruma altında. Versinler bana korumasını ben ölünceye kadar bekçiliğini yapacağım” diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.